Видинския зет Махмуд мести семейството си в Йерусалим, но в дома им се говори на български

Какво е общото между историята на стария Йерусалим и видинските зетьове? На метри от Божи гроб, в сърцето на древния град, екип на Новините на Нова откри връзката.


Въпреки ранния час, старият Йерусалим вече посреща стотиците поклонници или просто нетърпеливи туристи. Докато се разхождаме по улица „Давид”, част от т.нар. „Декуманус” – древния път от Изтока към Запада в центъра на града, откриваме антиквариата на йерусалимеца Махмуд Абу Еид.


Магазинчето е уникално с над вековна история. Тук обаче ни довежда историята за самия Махмуд – видински зет...


„Нали вие казвате – откъдето е жената, оттам е родата. Завърших Софийския университет 90-та година. Жена ми е от Видин, българка. Ние имаме малко семейство – с две деца. В традицията на тук ние сме малко семейство, но щастливо. Ходим в България често, поне веднъж в годината. Имам много приятели българи и аз обичам България”, казва гордо Махмуд Абу Еид.


Семейството се установило в Йерусалим, но в дома се говори само на български.


Той твърди, че и палестинците, и българите са отворени към другите.

 

„И аз мога да кажа, че историята на този град, въпреки че обикновено в пресата и медията я представят като история на война и враждебност, всъщност има и хубави страни - има толерантност между различните групи, които живеят в града, ако оставим политиката настрана. Самият град е способен да създава тази атмосфера”, допълва палестинецът.  


А част от атмосферата е побрана в стотиците древни находки, които семейството на Махмуд събира от десетилетия.  


Антиквариатът в сърцето на Стария Йерусалим е създаден още през 1891 г. и най-старата вещ в него е на повече от 4 хиляди години.


Целия материал може да гледате във видеото.


Репортер: Деница Суруджийска