Той ще ръководи църквата цели четири месеца до избора на нов патриарх

В следващите 4 месеца православната църква е в ръцете на Варненския митрополит Кирил, реши Светия синод.


Пловдивския митрополит Николай е лишен от временното управление на Софийската митрополия. Тя също мина във властта на Кирил.


След като митрополитите се събраха в Синодалната палата от там излезе бившият шеф на Дирекция вероизповднаия проф. Иван Желев. Изплашен от факта, че Николай Пловдивски, временно стана и Софийски.


„Николай сега ще си отмъсти на ония, които се зарадваха, когато беше избран за митрополит и напусна Софийска епархия”, заяви пред медиите проф. Иван Желев.


Богословът заяви, че държавни служители се месят в синодалните дела, в полза на Николай. Пловдивският митрополит беше и Софийски само 4 дни.


Избраният за наместник - митрополит Кирил, е категоричен, че Николай няма да може да участва и в изборите за патриарх, защото е прекалено млад според устава на църквата.


Кирил е бил избран за временнен патриарх с гласовете на 7 от общо 12-те митрополити, които участваха в заседанието.


Николай също е бил сред желаещи да заемат вакантния пост. Но не е получил нито един глас в своя подкрепа. Пловдивският митрополит напусна заседанието по-рано.


„Гласуването беше тайно”, бе коментара на пловдивския митрополит Николай. Той обаче заяви, че не е обиден от избора на Кирил.


Избирането на Кирил за наместник-председател на църквата постави отново въпроса - морално ли е хора, служили на ДС, да оглавят духовенството. Кирил е работил за 6-то управление под псевдонимите Ковачев и Владислав.


Изборите за патриарх трябва да се проведат до 4 месеца. Според богослова Иван Желев пазаренето е започнало още при избора на наместник.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Мария Цънцарова