Търновският митрополит Григорий оттегли подписа си от решението

 

Скандалите в Българската православна църква продължават. Великотърновският митрополит Григорий поиска да бъдат заличени подписите му от решението за избор на наместник-председател на църквата. Преди дни за поста беше избран варненският митрополит Кирил. В същото време пловдивският Николай пък даде обет, че 40 дни ще мълчи. Той обаче оспори избора за наместник и заяви, че той противоречи на Устава на БПЦ. 
 
При така създала се ситуация остава неясно дали изборът на митрополит Кирил е нелегитимен и дали ще се стигне до ново гласуване. 
Още в събота след заседанието на Светия Синод някои от митрополитите излязоха преждевременно обидени. 
 
Малко по-късно митрополит Николай даде обет, че до 40-тия ден от кончината на патриарх Максим ще мълчи и ще бойкотира заседанията на Синода. Той изпрати свое становище, в което твърди, че изборът на митрополит Кирил за наместник противоречи на Устава, защото гласуването е трябвало да бъде явно, а не тайно. 
 
Освен това двама от митрополитите, които не са присъствали, не успели да гласуват. Според Николай Пловдивски те щели да дадат вота си, ако имали възможност да гласуват писмено или по телефона.
 
И още - според пловдивския митрополит при избирането на наместник трябва повече от половината присъстващи да са гласува ли "за". Митрополит Кирил обаче събра само седем гласа, а не нужните според Николай осем.
 
Репортер: Мария Димитрова