Мъжът прибягнал към тази форма на протест, тъй като обезщетението му било забавено

Четиринадесетдневна гладна стачка започна мъж пред офиса на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Монтана. Той протестира заради забавено обезщетение за безработица. Пред вратите на държавната институция човекът ще бъде денонощно само на вода и чай.

С надпис „Яжте, яжте, ние сме яли” и две чанти с документи 65-годишният Александър Александров започна своята гладна стачка. Мъжът се надява приятели да му донесат походно легло или стол, на който ще нощува.

„Имам една бутилка вода, взел съм едно джезве за варене на чай, взел съм си билки и така”, обясни Александър Алекдандров.

Мъжът е работил в Гърция. Там той си внасял осигуровки. След като се прибрал в България подал документи в „Социално осигуряване” – Монтана, за да му бъде определено обезщетение за безработица. Вече близо два месеца обаче няма отговор и живее без никакви пари.

С 37 лева съм живял пет месеца. Ако на това му казвате живот... Всеки ден пътувам на стоп от селото до тук, за да видя докъде са стигнали документите”, разказа Александър Александров.

От Районното поделение „Социално подпомагане” в Монтана коментираха, че документите му са изпратени в Гърция за потвърждаване на осигурителния стаж и доход. Практиката обаче показва, че компетентната институция там значително бави своя отговор.

„Когато пристигнат тези документи, ние веднага ще му отпуснем парично обезщетение за безработица, ако разбира се има право на това”, обясни директорът на РУСО – Монтана – Стефка Илиева.

Мъжът е готов да удължи гладната си стачка, докато не му преведат парите.

Репортер: Биляна Борисова