СДС ще издигне свой кандидат, подкрепата ще е от ГЕРБ

Името на новото попълнение в Конституционния съд, което ще заеме мястото на Венета Марковска, ще стане ясно днес.

След лична уговорка между премиера Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов стана ясно, че „сините” ще издигнат свой кандидат, а депутатите на ГЕРБ ще гласуват за него.

Дотук се стигна след редица скандали, повечето от които все още не са решени. Миналата седмица президентът и председателят на Конституционния съд не позволиха на Венета Марковска да положи клетва. По закон Народното събрание трябваше да отмени решението, с което я избра. Това обаче не случи. Депутатите прескочиха тази законова подробност и направо дадоха старт на нова процедура. Впоследствие се оказа, че новата номинация вече е лично договорена между премиера Борисов и председателя на СДС Емил Кабаиванов.

Интересното в случая е, че единствено депутатите могат да изберат кандидатът от квотата на Народното събрание. Нито Бойко Борисов, нито лидерът на СДС Емил Кабаиванов имат право да участват в процедурата. Освен това, ако Народното събрание не отмени решението, с което избра Венета Марковска, новоизбраният магистрат няма да е легитимен и също може да се окаже отстранен.

Според източници от СДС най-вероятният кандидат за конституционен съдия ще бъде Петър Стоянов.