По-строгите мерки се налагат заради учениците, които бягат от час

В София влизат в сила по-строги мерки за учениците, които бягат от час. Столичният инспекторат по образованието е изпратил до училищните директори пакет от мерки, с които значително да се намалят неизвинените отсъствия от часовете и да се задържат децата в класните стаи. През миналата година само в София близо 500 ученици са отпаднали от училище заради отсъствия.


Според препоръките на образователния инспекторат до началото на февруари всяко училище в София трябва да направи картотека с отсъстващите ученици. В регистъра ще влизат не само учениците, които системно бягат от час, но и децата - застрашени от отпадане. За всеки от тях ще се грижи отделен учител-наставник.


„Колега, който може добре да комуникира с ученика – човек, с който без проблеми ученикът да разговаря, да се доверява, да споделя, да консултира”, смята Ваня Кастрева – началник на Регионалния инспекторат по образование – София.


Специална комисия към всяко училище пък трябва да издирва децата от района, които не влизат в класните стаи.


Най-много деца отпадат от училищата в крайните квартали. През последните години дори и учебните заведения, смятани за елитни, губят по няколко ученика годишно. В столичното 119 СОУ вече са готови да изпълнят новите мерки, за да задържат учениците в клас.


„Всеки ученик трябва да продължи своето образование до максимална висока степен. Приемният учител или така да се каже по-високата степен на класен ръководител има единствената роля да разговаря със самите ученици и техните семейства, за да ги убеди, че мястото им е в училище. Това всъщност е доста труден разговор”, споделя директорът на 119 СОУ Диян Стаматов.


Най-често обаче липса на интерес и недостатъчна подготовка за часовете карат учениците да бягат от училище.


Сега родителите на ученици с повече от 5 неизвинени отсъствия са заплашени от глоби от 20 до 100 лева, както и от спиране на стипендията за успех или детските надбавки. Мерките обаче рядко се оказват ефективни.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Георги Георгиев