Млада жена получава 120 лева пенсия, а дължи 22 400 за животоспасяваща операция

Живот на лизинг - така определя съдбата си една майка от Сопот.

27-годишната Силвия Петрова живее след тежка скъпоструваща операция, която не могла да плати и сега събира пари, за да се издължи на лекарите в Университетската болница “Свети Иван Рилски“ в София.

Близките й дори подписали запис на заповед, с което се задължавали до три месеца да осигурят необходимите 22 400 лева. До момента семейството е успяло да събере огромна част от сумата, но остават още 5 000 лева, които жената няма откъде да намери.

Борба за живот Силвия води от няколко години. Жената страда от патологично изменение на кръвоносните съдове в мозъка. Така наречените аневризми във всеки един момент могат да причинят мозъчен кръвоизлив, който да доведе до фатален край.

„Просто растат и се пукат. Кръвта се разпределя по главата. Може да получа инсулт. Схваща ми се целият врат и съм дотам. Цялата дясна част ми блокира и аз не мога да мръдна”, разказва Силвия.

Досега това й се е случвало седем пъти и при всеки един от тях оцелява след операция. Така идва и последната седма животоспасяваща интервенция, която не се поема от Здравната каса. Струва 22 400 лева. Лекарите се съгласили да я оперират веднага при единственото условие, че до три месеца ще намери парите.

Силвия не може да плати операцията, защото взема 120 лева пенсия по болест. Съпругът й е кадрови войник в Карловската бригада. Гледат момиченце на годинка и осем месеца и живеят под наем в Сопот.

Както за Силвия, така и за останалите близо 250 пациенти със същата диагноза, „светлина в тунела” ще блесне чак в средата на годината. Оттогава се очаква Здравната каса да започне да покрива скъпите консумативи, прилагани при  отстраняването на мозъчните аневризми.

 

За всички, които искат да помогнат, сметката на Силвия е:

BG16 UNCR 7000 4520 5581 97

 

На името на бащата - Петър Бончев Петров

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Повече по темата гледайте във видеото