Министърът инспектира скандалния терен край Несебър

„Евродепутатът от „Коалиция за България” Илияна Йотова поиска оставката ми, защото обявих, че започваме масови проверки за изключвани от Държавния горски фонд земи и по времето на Тройната коалиция”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” земеделският министър Мирослав Найденов по време на инспекция на скандалния терен край Несебър, върху който преди дни стартираха строителни дейности, въпреки че земята вероятно е част от мрежата „Натура 2000”.

 

Министърът посъветва членовете на опозицията да потърсят отговорност за грешката първо у техния служител, който още през 2008 г. е изключил земята от Горския фонд и я е продал на частен инвеститор.

 

По случая вече работи междуведомствена комисия, която трябва да изготви доклада си до края на следващата седмица.

 

„Ако се установят нарушения, ще сезираме не само съда, но и прокуратурата”, категоричен бе Найденов.

 

Само представителите на Темида могат да развалят сделката за парцела в Несебър и, ако това се случи, купувачът ще получи от държавата парите, които е платил на нея, каза още министърът.

 

Той увери, че от средата на 2009 г. е спряна практиката за изключване на терени от Горския фонд.

 

След инспекцията на министъра от Окръжната прокуратура в Бургас обявиха, че са се самосезирали по случая. Образувана е проверка за законосъобразността на административните актове на местната администрация по отношение на терена.

 

Целия разговор със земеделския министър гледайте във видеото.