Създаденият от тях център за деца с церебрална парализа стартира с помощта на Нова ТВ

В Медицинския център за деца с проблеми в развитието обстановката е по-скоро празнична, отколкото болнична. Той се появява като родителска инициатива, зародила се преди шест години, казва Анита, една от основателките му. Центърът функционира от четири години с помощта на Нова ТВ и се грижи за лечението на деца, болни от церебрална парализа.

 

Бяхме кауза във VIP Brother. С помощта на предаването успяхме да завършим Центъра и да започнем работа,” обясни тя. По думите й главният мотив на родителите да се заемат с това начинание е желанието да направят нещо за своите деца, а не само да очакват от държавата.

 

„Търсехме малко по-различен модел, по-различно качество на работата с децата с увреждания – нещо, за което по принцип не се говори много, например за квалификацията на хората, които работят с тези деца.”

 

Въпреки, че родителите се захващат със задачата „почти на шега”, резултатите още през първата година са истинска изненада. „Вярвахме, че това е правилният път,” казва Анита, според която подобренията при всички деца, включително тези с много тежки увреждания, са налице.

 

„От друга страна това успя да мотивира родителите, да ги приобщи към целия процес на израстване и развитие на детето, защото вече виждаха добрите резултати, а това е най-големият мотиватор.”

 

Успешната работа с деца изисква висок професионализъм, хора с висока квалификация, отбелязват от медицинския персонал на Центъра. Добър резултат не може да има и без любов към децата. Наред с това е необходимо да се работи с цялото семейство. Родителите трябва да са наясно какво се случва с тяхното дете.

 

Дневно около 30 деца посещават Центъра. Други идват периодично от цялата страна на терапия за седмица или две. В Центъра създават и домашна индивидуална програма, по която родителите могат да работят вкъщи. Правят се и периодични консултации. 

 

Издръжката се осигурява почти изцяло от платените процедури и от различни инициативи, организирани от фондацията. На този етап Медицинският център за деца с проблеми в развитието не работи със Здравната каса, защото едно от изискванията е да има болнична обстановка. Създателите му обаче са на мнение, че това не е удачно за децата.

 

Още по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Нина Димитрова