Ниската събираемост на сметките поставя под въпрос съществуването на голяма част от топлофикациите

Сурови мерки срещу длъжниците на топлофикационните дружества обмислят от Министерството на икономиката и енергетиката. Причината е, че заради ниска събираемост на сметките, съществуването на голяма част от топлофикациите е поставено под въпрос. Пакетът от мерки е част от националната програма за спасяване на сектора, която енергийното министерство одобри.

Само в София, където са три четвърти от клиентите на топлофикациите, събираемостта на сметките пада катастрофално всяка година. През 2012 г. почти половината от абонатите не са се издължили към дружеството за парно. Три четвърти от клиентите имат задължения до 6 сметки.

„Отсъствието на регламент създава условие на недобросъвестните клиенти да не плащат, което поставя топлофикациите в твърде неизгодно положение. Няма друг продукт, който да не се заплаща”, твърди Илия Николаев от Асоциация на топлофикационните дружества в България.

За да продължат да съществуват, топлофикациите са принудени да отвърнат да удара с по-крайни мерки. Така, ако половината от съседите ви не плащат навреме сметките си, целият блок може да се окаже без парно и топла вода.

Според председателя на Асоциацията на домоуправителите в България Мартин Димитров  „покрай сухото ще гори и суровото”.

„Некоректно е да са потърпевши хора, които са лоялни платци. Трябва да има по-ефективни мерки за повишаване на събираемостта”, на мнение е Димитров.

Некоректните платци ще бъдат лишавани дори от някои административни услуги, предоставяни от държавата и общината.

За да се повиши събираемостта и доверието сред абонатите, министерството предлага до 2014 г. топлофикациите да станат собственици на уредите по радиаторите и да ги отчитат дистанционно всеки месец. Така сметките ще станат реални и ще плащаме само за топлоенергията, която сме изразходвали.

Длъжниците на топлофикациите ще бъдат лишавани и от право да получават европари за саниране на блоковете им.

Репортер: Георги Георгиев