За това предупредиха от Агенцията за безопасност на храните


Половината от прясното мляко, което се произвежда у нас, може да бъде спряно от пазара в края на годината. За това предупредиха от Агенцията за безопасност на храните. Причината е, че в края на 2013 г. изтича срокът, в който всички ферми у нас трябва да работят според европейските изисквания.

Тези, които не успеят да повишат качеството си, ще трябва да използват произведеното мляко само за лична консумация.

С кравата Ралица ви запознахме още през лятото. Тогава наш екип гостува в нейния образцов дом  ферма до София, която отговаря на всички евроизисквания. Там, Ралица се радва на специално меню сутрин, обед и вечер, автоматично доене и жилищна площ от луксозните за една крава 20 квадрата.

„Една крава трябва да има нужната квадратура за нея – нейното легло, нейното място. Виждате вентилатори – те трябва да осигурят техния уют", на мнение е собственикът на кравата.

Кравата Благовеста е по-бедната братовчедка на Ралица от смолянското село Момчиловци. Доят я на ръка, а живот на площ от 20 квадрата е мечта не само за нея, но и за собствениците й.

На лукс като този при Ралица се радват 130 000 животни у нас. В условията на Благовеста пък живеят 200 000. Именно техните собственици трябва да се мобилизират до края на годината, за да не се окаже накрая, че единствените, които ще пият произведеното мляко, са самите те.

„Изключително важно е да се предприемат мерки в тази посока, тъй като рискуваме голяма част от добитото мляко след 2013 г. да бъде изключено от хранителната верига, което ще бъде пагубно за бизнеса”, подчерта директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Всъщност, европейците не ни задължават да осигурим лукс на животните. Тяхното изискване е млякото да не е замърсено. А допустимите норми са до 100 000 микроорганизми и до 400 000 соматични клетки в милилитър мляко.

Според д-р Войнов оборът на село може да се доближи максимално до Европа по следния начин:

„Трябва да има по-голямо пространство, торта регулярно да се почиства, да е чисто, да се изхвърля, млечната жлеза да бъде почистена преди всяко доене, да бъде подсушена. Това са елементарни неща. Но проблемът при тях, при малките е ,че те няма къде да съхраняват млякото. Когато го издоят, да стои до вечерта или това, издоено вечерта, стои до сутринта, и те го предават чак тогава. Затова, идеята на такъв проект е, когато такъв стопанин издои млякото сутрин, до два часа то да бъде взето от млекопреработвателя, за да не може да се образуват микроорганизми.”

Доенето на ръка не е забранено, само че това с автомат дава по-голяма гаранция, че млякото ще е чисто. За целта дребните фермери могат да инвестират в агрегат за домашно доене и специални гюмове за съхранение на млякото.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Яна Николова и Анелия Веселинова