Лъскавото возило не опорочавало тайнството на благословията, било практично...

Варненският митрополит Кирил отново скандализира християнската общност. В интернет беше разпространен видеоклип, който показва как на Йордановден владиката разпръсква светена вода върху вярващите от колата си.

Миналия Никулден Варненският митрополит Кирил блесна с поръчков автомобил "Линкълн", подарък от спонсори. Този Йордановден придобивката влезе директно в църковния ритуал.  

Според митрополит Кирил няма значение как се извършва ритуалът, тъй като трябва да се разпространява Божията благодат.

„Някои християни се замислиха, че и владиката има някой нужди, че трябва да се улеснява в своето служене. По-евтин, екологичен - от всяка гледна точка. Но аз не искам някой да ме хвали, да ме величае”, коментира Варненският митрополит „иновативния” ритуал.

Според владиката публичните критики към него са финансирани от хора, които се опитвали да го изнудват. Искали му пари, за да не пишат срещу него.

Оказва се, че митрополит с хибрид е много по-ефективен, отколкото митрополит без хибрид. Според колеги на Кирил Варненски благодарение на возилото, благословената вода е стигнала до повече хора.

„Ако трябва да сме точни, не е имало коли, когато са създавани каноните. Вярвам, че всичко това е в следствие на практичността - за да могат повече и повече хора да получат тази святост”, коментира отец Ангел Ангелов.

Според него лъскавото возило не опорочавало тайнството на благословията.

Варненският митрополит Кирил заподозря също така, че с показването на лъскавия автомобил в медиите някой се опитва да отдалечи хората от църквата.