Чиновникът беше заплашен с уволнение заради скандала в Несебър

Ден след като министър Нона Караджова обяви, че директорът на Районната инспекция по околна средата и водите в Бургас – Бойчо Георгиев, ще бъде освободен, след като премине законовата процедура по установяване на вината му за старта на строежа върху дюните в Несебър, екип на Нова ТВ се срещна с него. Директорът на еко инспекцията е категоричен, че нито той, нито служителите му са нарушили закона.


Георгиев отрича да има вина по казуса със скандално известните вече дюни край курортния град. По думите му едва преди дни е установил документални нарушения, които са станали по време на предшественика му.


Симеонов, предишният директор, не е отразил в своето решение ,че това са дюни. Описани са в доклада, който му е внесен от независими експерти. Това нещо аз го констатирах,никой друг в държавата не го е констатирал. От мен вече научиха всички останали,” заяви набеденият чиновник. „В своето решение обаче той е писал, че всичко е наред, те.е. не го е взел предвид и оттам вече всички държавни институции са тръгнали и цялата процедура е завъртяна.”


По думите на Бойчо Георгиев пропуски има и при издаването на самата екологична оценка. По думите му тя е издадена ден преди да тръгне процедурата по издаването й.


Георгиев е категоричен, че ако инвеститорите не са подали документи за намаляване плътността на застрояване в РИОСВ в края на 2012 г., той и неговите експерти е нямало начин да разберат за въпросния терен.


„Аз нямам законово основание да ги пратя на нова процедура или да ги спра когато са ми приложили целия набор от влезли в сила решения на всички държавни институции. Можем ли да уволним сега всички държавни институции, които са ги издавали,” попита шефът на районната инспекция.


Заплашеният от уволнение директор обясни, че не е получавал натиск да издава нова еко оценка на инвеститора и дори лично е сезирал прокуратурата за нарушенията от предшественика си.


„Никой не ми се е обаждал. Тези хора не ги познавам. Никога през живота си не съм ги познавал. Нито са идвали да разговарят с мен ,нито съм ги виждал точно кои са,” заяви Бойчо Георгиев.
 

Репортер: Цеца Алексова