Появи се информация, че зам.-министър Светлана Боянова е проверявана за нарушения от инспектората към МС

След като строеж върху несебърските дюни предизвика сътресения в земеделското ведомоството, днес в медиите се появи информация, че зам.-министър Светлана Боянова е проверявана за нарушения от инспектората към Министерския съвет. Припомняме ви, че именно подписът на Боянова стои върху продажбата на дюните на частник срещу символична сума. 

 

Този път скандалът започва от един сигнал срещу Боянова. Той е подаден от Маргарита Астраджиева – бивш зам-председател на комисията за оценка на местното развитие. Тази комисия решава кои стратегии на местни бизнесмени да препоръча за европейско финансиране.

 

Според Астраджиева, когато комисията е почти готова с оценките, Светлана Боянова извиква на разговор председателя. Няколко дни по-късно съставът на комисията е сменен, а позицията на Астраджиева е закрита.

 

„Тя не поиска от нас директно „променете оценките” или нещо такова, такова нещо нямаше. Това съм длъжна да кажа, че тя нито мен, нито председателя е викала да оказва натиск. Такова нещо не е имало. Но всъщност, при една комисия, която е завършила работата си и излиза с окончателен протокол, беше назначена нова комисия, която започна оценката отначало”, твърди Астраджиева.


Потърсихме Боянова за коментар. Тя призна, че проверка срещу нея е имало не само от инспектората, но и от комисията за конфликт на интереси.


„Проверена съм, прегледали са ме и ви казвам – няма такива неща, за които Астраджиева пише в сигнала”, заяви Боянова.


Версията на зам.-министъра е, че комисията е сменена, тъй като не е представила достатъчно мотиви защо една стратегия трябва да бъде одобрена и защо друга да отпадне от надпреварата за финансиране.


Според Астраджиева обаче е странен фактът, че новоназначената комисия солидно е завишила оценките на някои от участниците. Това именно била целта на смяната.


Според източници на Нова телевизия, сред тези, които са получили бонус в оценката, е и стратегията „Етрополски балкан”, която е свързана със скандалния депутат Емил Димитров.


Неофициално се твърди, че Боянова била заплашена да се прости с поста си, ако тази стратегия не получи финансиране. А ниската оценка на предходната комисия означавала точно това.


Според Боянова появата на тази информация точно днес е с предизборни цели.


Вече са готови предложенията за законови промени, свързани със строителството в защитени територии. Те бяха подготвени през последните дни от работна група, сформирана от строителния министър Лиляна Павлова.


Какви са новостите ще ви покажем в централните новини в 19:00 часа.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Яна Николова