Парламентът отхвърли предложението за сваляне на тази граница

Парламентът отхвърли свалянето на долната граница за брой гласове, необходими, за да се обяви предстоящият референдум за валиден. Предложението беше внесено от „Атака", но за него се застъпиха и социалистите.

 

В момента в закона е заложена долна граница на необходимите гласове за приемане на дадено предложение, равна на гласувалите на предходните парламентарни избори, в случая - 4,3 млн. души.

 

Според действащия закон повторно допитване може да се проведе не по-рано от две години след неговото отхвърляне. Националистите предлагаха този срок да се съкрати на една година.

 

„Тези подписи, които се събраха от инициативния комитет, са огромен брой. Тези хора са дали гласа си веднъж, подписвайки се. И сега, ако този референдум се провали, а той ще се провали, защото бариерата от 4,3 млн. души няма да бъде премината на 27 януари, вие ще обезверите всички хора, обявили се "за" допитването", коментира депутатът от „Атака" Деница Гаджева.

 

„Вие не сте служители в едноличната фирма на Бойко Борисов. Вие сте народни представители! Като такива следва да изразявате волята на целия български народ", коментира независимият народен представител Георги Терзийски, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ.