Новият главен прокурор започва работа неудовлетворен от борбата с престъпността

България вече има нов главен прокурор. На официална церемония досегашният председател на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров се закле и встъпи в длъжност.


Цацаров пое поста с думите, че гарантира диалог и динамика в работата си. Каза също, че ще бъде и гарант за справедливост, както и че ще има уважение и справедлива оценка за работата на всеки един от прокурорите. Първото нещо, с което ще се заеме е работата по реформите, препоръчани от доклада на Европейската комисия.


В обръщението си, след като положи клетва, Сотир Цацаров посочи и пропуските в прокуратурата: „Продължаваме да сме длъжници на обществото в борбата с тежката организирана престъпност и битовата престъпност. Нека си сложим ръка на сърцето и кажем – имаме успехи в борбата с организираната престъпност, те обаче удовлетворяват ли ни – не!,” заяви главният обвинител на републиката.


Шестима ще са заместниците на главния прокурор. Първият от тях е Бойко Найденов, който е заместник-главен прокурор по закон. Той е избран с петгодишен мандат като шеф на Следствието. Останалите петима души са избрани и могат да бъдат освободени лично от главния прокурор. Това са конкурентите на Цацаров в битката за поста – Галина Тонева и Борислав Сарафов. Пловдивското присъствие сред заместниците е прокурор Пенка Богданова. Заместник на Сотир Цацаров ще бъде и окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова.


Именно номинацията на Петрова беше най-неочаквана. Тя е един от прокурорите, сочени от министър Цветанов като пример за добро сътрудничество между МВР и държавното обвинение. Ася Петрова беше и единственият представител на прокуратурата, който участваше в официалната делегацията на министър Цветан Цветанов в САЩ в края на миналата година. Името й нашумя покрай мега делото срещу така наречената група на „Килърите”, което на първа инстанция завърши с три доживотни присъди, а адвокатите заплашиха, че процесът ще стигне до Страсбург заради редица законови нарушения. Мотивите Сотир Цацаров да я избере за свой заместник:  


Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов. Ася Петрова е мое лично предложение, тя има потенциал. По нейните дела има само две оправдателни присъди.”


Вторият избраник на Сотир Цацаров за негов заместник е говорителят на Апелативна прокуратура Пловдив - Пенка Богданова. Едно от най-известните дела, по които Богданова е работела е това срещу бащата на Ванко 1, по което бе конфискуван хотелът на фамилията заради недоказан произход на средствата. За свои заместници Сотир Цацаров посочи и двамата си конкуренти в битката за поста главен прокурор – ръководителят на специализираната прокуратура Борислав Сарафов и заместник-главният прокурор Галина Тонева.


На практика концепциите и на тримата се допълват и сочат към една обща цел. Реализацията на тези концепции може да доведе само до развитие на прокуратурата,” обясни Цацаров.


За заместник-главен прокурор към Върховната административна прокуратура е предложен Камен Михов.


Борис Велчев пожела на своя наследник по време на седемгодишния му мандат да има по-малко скандали. Самият Цацаров каза, че не се надява това пожелание да се изпълни наистина, най-малкото, защото видял какво се случи по време на кампанията. Скандалите се завихриха – първо заради редицата похвали от страна на вътрешния министър и премиера към работата му като съдия, след това и около самата процедура на избор, с новото електронно гласуване, и искането на Съюза на съдиите Конституционният съд да я разгледа и да каже дали е била в рамките на закона.


Репортер: Надя Ганчева