Дори в интернет вещи експерти демонстрират как да намалим сметката си за ток

Трите енергийни дружества в страната изнесоха информация, според която само за миналата година е откраднат ток на стойност почти 12 милиона лева. Затова компаниите настояват за по-строги санкции. От ЧЕЗ искат глобата да стане 6 средни месечни сметки за ток вместо досегашните три.

Оказва се, че манипулациите с електромера са цял дял от народното творчество. Дори и най-непросветените могат да отворят форумите в интернет и видеопорталите, където вещи експерти демонстрират как да намалим сметката си за ток.  

В България крадците на ток стават все по-изобретателни, обясняват от ЧЕЗ. В общите условия на договорите с абонатите компанията планира да обнови списъка със случаи, в които потребителят се превръща в престъпник. Необходима е и ревизия на санкциите.

До месец предложенията на ЧЕЗ ще бъдат представени пред регулаторния орган.

„В общите условия детайлно са разписани случаите на нерегламентирано ползване на ток. Не целим плащане от клиента на повече, отколкото е откраднал. Но санкцията трябва да постига целите и да има възпитателен и превантивен ефект”, заяви Зорница Генова, ЧЕЗ.

През миналата година ЧЕЗ отчитат кражби на електроенергия в размер на 4,5 милиона лева. При EVN стойността на откраднатата електроенергия е над 1, 3 милиона, а при "Енерго Про" – 5,5 милиона.

Най-сръчните спецове в кражбите на ток са съсредоточени в големите градове. Повече сигнали за злоупотреби традиционно се регистрират в Софийска област, районите на Самоков, Монтана и Враца.

Около енергийния комплекс „Марица Изток” също има концентрация на кражби.

Според специалистите повече хора, способни да си играят с електромера, има в област Стара Загора.