Най-активни на референдума ще са хората над 61 г. и симпатизантите на БСП, сочи проучване на „Сова Харис”

Около 65% от българите биха гласували с "да" на бъдещия референдум в края на януари, сочи последното изследване на "Сова Харис".

Провеждането на референдум за развитието на атомната енергетика в България беше организирано след внесена от БСП подписка в Народното събрание. Социалистите настояваха във въпроса да става въпрос за АЕЦ "Белене”, но парламентарната правна комисия го промени.

Малко повече от две седмици преди допитването се оказва, че „за” развитието на атомната енергетика в България освен симпатизантите на БСП, ДПС, „Атака” и Движение „България на гражданите”, са и част симпатизанти на ГЕРБ. От социологическата агенция обаче отбелязват, че проучването е правено преди премиерът Бойко Борисов да призове симпатизантите си да гласуват с "не”.

Категорично „против” са 24% от избирателите. Това са най-вече симпатизантите на ДСБ, СДС и част от тези на ГЕРБ.

11% от запитаните все още не са взели решение как да гласуват.

Според социолозите развитието на ядрената енергетика в България е в задънена улица заради различни политически и икономически интереси на световно ниво и по нищо не личи, че проблемът ще намери скоро своето решение.

Допитването обаче е пред провал. Според сондажа 53% от имащите право на глас или 3,26 милиона избиратели, са готови да отидат до урните. За да е валиден вотът обаче, в него трябва да участват поне 4 345 450 гласоподаватели - толкова, колкото са били на последните парламентарни избори през 2009 г.

Парадоксът може да бъде решен от колебаещите се 27 на сто. Според социолозите ако информационната кампания за ползата от референдума даде положителни резултати, делът на хората, които биха гласували, би могъл да се увеличи.

Най-активни в гласуването ще са хората над 61 години (63% биха отишли до урните за допитването), както и симпатизантите на БСП (82% са мотивирани да гласуват).