Словесните битки и обвиненията в лъжи предизвикаха Цецка Цачева да заплаши с прекъсване на заседанието

Със словесни битки и взаимни обвинения в лъжи протича днешното заседание на парламента. Повод за разгорещения дебат между депутатите отново е темата АЕЦ "Белене". Спорът се развихри около идеята анкетната комисия, председателствана от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, да излезе с междинен доклад за проекта.


След като „червеният” депутат Михаил Миков заяви, че комисията не е приключила работата си, за да излиза с доклад, лидерът на ДСБ Иван Костов контрира, че срокът на действие на комисията е изтекъл и след това е бил удължен.


„Комисията вече трябва да е събрала достатъчно факти и доказателства за своята теза. Има решение от вчера, че може да излезе с междинен доклад”, заяви Костов и допълни: „Не позволявайте БСП да крие истината за този доклад и тя да бъде оповестена след гласуването на българските граждани. Длъжни сме всяка информация, която имаме, да бъде оповестена публично,” каза Костов.


Масло в огъня наля изказването на лидера на социалистите Сергей Станишев, че управляващите заблуждават нарочно обществото с измислени данни. По думите му максималната цена за изграждането на новата централа в Белене е не повече от 6 млрд. евро. Станишев отново подчерта, че „Белене” е най-евтиният ядрен проект и даде пример с подобен в Сърбия, оценен за 10 млрд. евро.


На специален брифинг енергийният министър Делян Добрев отново подложи на очаквано съмнение числата на бившия премиер. Сметките на Станишев, че новата мощност ще се изплати за 10 години той определи като „абсолютна фантасмагория”.


Мартин Димитров от своя страна обвини министър-председателя на кабинета на Тройната коалиция, че бяга от дебата. „Вие искате на 27 януари хората да гласуват, без да бъдат информирани,” допълни Димитров.


Депутатът Антон Кутев заяви, че не е разбрал защо БСП бягала от дебатите: „Тази вечер в дебат ще бъде Петър Курумбашев. Няма дебат, който да сме отказвали, това е лъжа,” заяви Кутев.


Споровете бързо преминаха от взаимни обвинения за това кой къде е ходил из страната, за да участва в различни срещи за референдума, през цената на АЕЦ „Белене” до доклада на HSBC. Според Иван Костов в пълния си обем докладът е за служебно ползване и е недостъпен, а според Румен Овчаров няма проблем да бъде публикуван.

Словесните престрелки продължиха между Иван Костов и Волен Сидеров.

След като лидерът на „Атака” заяви, че инициативният комитет срещу „Белене” е бил посрещнат негативно в Козлодуй и Плевен, лидерът на ДСБ отговори, че това е станало, защото едни и същи 10-12 души „ходеха с колите си пред нас, разнасяйки предварително подготвени плакати, в които няма нищо вярно”.

 „Ако някой си мисли, че няколко души с блуждаещи погледи, един, от които заспа на трибуната, са в състояние да изплашат инициативния комитет, който призовава хората да гласуват с „не”, много се лъжете”, заяви Костов.

 

Нажежената атмосфера накара председателя на парламента Цецка Цачева да прибегне до заплахата, че ако няма ред в залата, ще прекъсне заседанието.