Новият президент ще бъде третият от обявяването на независимостта на Чехия през 1993 г.

Чехите гласуват на 11 януари, за да изберат първия си президент чрез пряко гласуване. Не е изключено изборите да доведат начело на държавата проевропейски политик след десетилетието на евроскептика Вацлав Клаус.

Новият президент ще бъде третият от обявяването на независимостта на Чехия през 1993 г. след бившия дисидент и инициатор на кадифената революция Вацлав Хавел и Вацлав Клаус, чийто втори и последен мандат изтича на 7 март. И двамата бяха избрани от парламента чрез остро критикувана процедура заради сложността й. Така през миналия февруари депутатите решиха държавният глава да се избира чрез пряко гласуване.

Избирателните урни за първия тур ще затворят врати утре в 13 ч по Гринуич. Вторият тур ще се състои на 25 и 26 януари, в случай че никой от кандидатите не спечели утре абсолютно мнозинство.

Фаворити на изборите са Милош Земан - премиер от левицата в периода 1998-2002 г., и центристът Ян Фишер, който оглавяваше временно правителство от 2009 до 2010 г.

68-годишният Земан, известен с острия си език, водеше в последните социологически изследвания. Той се определя като еврофедералист и привърженик на "засилването на структурите на ЕС, включващо обща икономическа политика".

Неговият опонент Ян Фишер подчертава от своя страна, че "ЕС съвсем не е мъртъв проект" и настоява за "гъвкава интеграция", основана на система на общи ценности, включваща свободата на придвижване, на търговия и на изразяване.

Двамата основни претенденти за президентския пост бяха многократно критикувани за членуването им в комунистическата партия преди падането на тоталитарния режим през 1989 г.

Седем други кандидати също се стремят към президентския пост. Сред тях е татуираният композитор и художник Владимир Франц, заместник-председателят на Социалдемократическата партия Иржи Денцбиер, външният министър Карел Шварценберг и заместник-председателят на друга дясна партия Премил Сободка.