Седем от членовете на етичната комисия към ВСС смятат, че няма нарушения

Данните, събрани до момента, показват, че липсват безспорни доказателства за извършени от прокурор Галя Гугушева дисциплинарни нарушения. Това съобщи председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

 

След продължителен дебат ресорната комисия взе решение да не се образува дисциплинарно производство срещи нея. Седем от членовете на комисията смятат, че няма нарушения, един се е въздържал, а Ясен Тодоров гласувал против.

 

Председателят на етичната комисия към ВСС уточни, че все още се правят проверки и ако резултатът от тях бъде друг, то не отпада възможността етичната комисия да се самосезира и да извърши нова проверка. Така например се чакат резултатите от проверката, която НАП прави.

 

Галя Гугушева беше кандидатът на СДС за овакантения пост на конституционен съдия. На първото си заседание за годината днес, етичната комисия трябва да разгледа фактите около нея и фирмите, свързани с членовете на семейството й.

 

Междувременно стана ясно, че граждански съвет, представляван от неправителствени организации, ще следи работата на Висшия съдебен съвет. Тяхната задача ще е да поставят за обсъждане всички проблемни за съдебната система теми като натовареността на магистратите, правилата за назначение на шефове в системата, както и предотвратяването на конфликт на интереси сред съдиите, прокурорите и следователите.