Искането е изпратено от министър Мирослав Найденов

Искане за проверка на продажба на държавни горски територии е изпратил министърът на земеделието Мирослав Найденов до главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщи самият Цацаров преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

 

„Става дума за 98 сделки за периода от 2003 г. насам, като част от сделките са били по действащото тогава законодателство правомощия на областните управители”, посочи той.

 

Според главния прокурор проверката на 98 замени за територии от горския фонд от страна на прокуратурата е задача, която е прехвърляне на огромна работа на прокуратурата.

 

„В този обем на проверката би следвало да се концентрираме върху конкретни неща. Общата проверка на 98 или на 150 сделки, е непосилна дори по силите на един голям екип от прокурори. Едва ли обществото очаква да бъдат проверени 150 сделки, то очаква конкретни неща. Нека работим така – първо дюни, после нещо друго, което е в по-голям мащаб”, добави обвинител № 1.

 

По думите му скоро ще има и по-конкретни резултати. "Прокуратурата работи съвсем активно по този въпрос. По отношение на случая дюни и Несебър, правомощията са в ръцете на Окръжна прокуратура – Бургас и мисля, че тя работи съвсем активно по въпроса", каза още Цацаров.

 

"Част от сделките са били по действащо тогава законодателство и няма да се учудя в правомощие на областните управители, ако за тях получа допълнителен сигнал", каза Цацаров.