Според Евдокия Манева това са „предизборни изявления”

От "Коалиция за България" (КБ) предложиха проект за решение за създаване на временна комисия за обсъждане на налагане на мораториум върху строителството на територията на 10 плажа по Черноморското крайбрежие. Това съобщи депутатът от левицата Димчо Михалевски.

 

Плажовете, върху които от КБ искат мораториум са Иракли - Кара дере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Св. Анна, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват Ропотамо).

 

Петър Курумбашев се опита да внесе яснота в терминологията кое е защитена територия и защитена зона. Той се учуди от действията на министъра на околната среда Нона Караджова, която отказва да обяви за защитени територии определени райони, които са станали обект на публичен коментар. „Защо българската администрация и политическият елит бягат от това да ги обявят за защитени територии?”, попита той.

 

И сам си отговори: „Ами, защото е по-добре те да стоят като защитени зони и при определени условия администрацията да разреши строителство върху тях. Докато при защитените територии това не може да стане, е неговото обяснение. Чудя се за кого са тези защитени зони - за природата или за определени инвеститори, близки до властта, които получават разрешителни за строеж и се облагодетелстват”.

 

Според него сега се играе играта "тука има-тука нема".

 

„Подобни коментари са груба наглост и пълно безобразие”. Така зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева определи исканията на депутати от КБ за създаване на комисия за налагане на мораториум върху строителството на територията на 10 плажа.

 

Според нея, ако от КБ са милеели за запазването на българската природа и опазването на околната среда, са имали възможност през своя мандат да прокарат такива ограничения. „Точно тогава бе приет Законът за черноморското крайбрежие и там бяха гласувани съвсем малко ограничения”, каза Манева. Според нея това са „предизборни изявления”.