Външен натиск довел до тройното „не” на премиера, смята бившият президент

За пореден път искри прескочиха между политиците заради предстоящия референдум за ядрената енергетика на 27 януари. Пред националното радио Георги Първанов обвини премиера Бойко Борисов, че щом е казал три пъти „не” на референдума, вероятно е подложен на осезателен външен натиск, на който не е устоял. И продължи, че натискът сигурно идвал от онези, които имат интереси в развитието на друг тип енергетика, за сметка на ядрената.

На критиките министър-председателят отговори в свой стил от Виена, където е на посещение: „Първанов първо да се оправи в собствената си партия, че Станишев така го мачка, че хората го забравиха за няколко месеца.”

По думите на Борисов бившият президент е трябвало много отдавна да накара Сергей Станишев да подпише за „Белене”. „Но само като видяхме по време на конгреса какви са им отношенията, разбирам защо, и му благодаря на Станишев, че не е подписал. В това сме абсолютни единомишленици,” добави премиерът.

Борисов припомни, че предишният министър-председател е трябвало да подпише по договор през 2006 – 2007 г. и отбеляза, че тогава Първанов „мълчал като риба”. „От конгреса им разбрах, че го е било толкова страх от Станишев, че не е смеел да му се обади,” добави в контраатаката си премиерът.