Ще пишат до Брюксел за нарушаването на потребителските им права

Десетки столичани излязоха на протест пред столична община, за да изразят недоволството си от високите сметки за парното и топлата вода. Студеният декември, заедно с по-високите цени на топлоенергията, станаха причина за осезаемо повишение в стойността на отоплението за декември спрямо ноември и същия месец година по-рано.

Освен от сметките, потребителите са ядосани и това, че не могат да се откажат от услугите на столичната „Топлофикация”. Те настояха за възможността да прекратяват взаимоотношенията си с дружеството с едномесечно предизвестие.

В израз на възмущението си някои от протестиращите запалиха символично сметките от „Топлофикация София”, предаде БГНЕС. Сред хората имаше и такива със задължения от хиляди левове или влезли в съда дела.  

„Никой не може да ме убеди, че трябва да плащам 100 лева за нещо, което не ползвам и за някакви тръби, които изобщо не топлят,” заяви Татяна, която се отоплява на ток, но всеки месец получава сметки от 100 лева само за „сградна инсталация” и попита: „Защо съседите не ми плащат част от сметката за тока, при положение, че ги топлим с нашите климатици, при нас температурата е около 24-25 градуса?”.

Протестиращите поискаха да се премахне понятието „прогнозно количество” и да плащат за реално изразходваната от тях топлоенергия. Те настояват отчитането на топломерите да става всеки месец, а абонатите да имат индивидуален уред за измерване на реално изразходваната топлоенергия.

Участниците в акцията обявиха, че ще сигнализират за нарушаването на потребителските им права в писмо до председателя на Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите в Европарламента Малкълм Харбър, което ще бъде изпратено и до председателя на ЕП Мартин Шулц.