Росен Плевнелиев отчете първата си година като държавен глава

Нападението над Ахмед Доган беше акцент и в изказването на държавния глава Росен Плевнелиев по време на отчета за свършеното от президента и вицепрезидента за една година от встъпването им в длъжност.

 

Държавният глава определи нападението над Ахмед Доган като опит за посегателство над демократичните устои на държавата. Той обеща да се противопостави на всякакви опити за насаждане на омраза и призова политиците да не използват посегателството като повод за предизборно говорене и агитации, тъй като според него това би било много опасно и много безотговорно.

 

"Това е едно посегателство не само срещу един политически лидер на парламентарно представена политическа сила, но това е и посегателство срещу демократичните ценности и устои на нашето общество и държава. Ще следя отблизо реакциите и развитието по този случай и ще отправя послание, но и ще направя всичко по силите си, за да предотвратим насаждането на омраза и изострянето на политическото напрежение", заяви още държавният глава.

 

На 5 февруари по време на Консултативния съвет за национална сигурност, президентът Росен Плевнелиев очаква докладите на шефа на НСО, на главния прокурор и на вътрешния министър. Междувременно стана ясно, че Националната служба за охрана в момента е подложена на много сериозен анализ, за да се разбере има ли пропуски там и ще бъде ли наказан някой. Нападението над Ахмед Доган и атентатът в Бургас са двете негативни за страната ни събития, които според Росен Плевнелиев са белязали за годините напред, затова и друга тема на Съвета в началото на февруари ще бъде атентатът срещу израелските туристи.

 

Държавният глава заяви, че няма доклад, в който отговорността за атентата да се приписва на терористичната организация "Хизбула". Въпреки това той ще потърси мнението и ще изслуша по темата външния министър.

 

Подробности ще намерите във видеото.