Станишев лъже хората, че ние сме изгонили германската компания RWE, категоричен е Борисов

Броени дни преди референдума кашон с документи разпали с нова сила спора между ГЕРБ и БСП - кой е изгонил през 2009 г. стратегическия инвеститор за проекта "Белене", компанията – RWE.  

Премиерът Бойко Борисов обяви, че енергийният министър Делян Добрев е открил в кашон кореспонденция между Националната електрическа компания (НЕК), която е страна по договора за строителство на „Белене” и RWE, както и доклади до тогавашния енергиен министър Петър Димитров, съдържащи индикации, че инвеститорът ще се оттегли.

Премиерът анонсира находката на Делян Добрев след събитие на Българския спортен тотализатор:

„Даже виждате министърът е дошъл без вратовръзка при мене, защото сега го намира в кашоните и дори да понесем някаква отговорност, когато се готви референдум, когато държавата ще похарчи 14 милиона за нещо, което БСП - Станишев и компания, категорично са знаели, а в момента лъжат…

По-късно през деня, вече с вратовръзка, самият Добрев призна, че документите не са били в кашон, а във Временната парламентарна комисия, която проверява проекта „Белене”.

Отговорност заради нарушаването на конфиденциалността никой няма да понесе, защото в края на 2011 г. търговската тайна е паднала.

От кореспонденцията и докладите става ясно, че германският инвеститор отказва да участва със свои средства в проекта, докато не бъдат уточнени финансовите параметри по строителството на АЕЦ „Белене”. Така се оказва, че Националната електрическа компания на България сама трябва да осигури парите за поръчка на оборудването за „Белене”. През 2008 г.  тогавашният шеф на НЕК - Любомир Велков, информира тогавашния енергиен министър, че компанията няма пари за тези разходи:

„Първия момент, в който е трябвало да спре този проект, е декември 2008 г., когато изпълнителният директор на НЕК е казал на тогавашния министър Петър Димитров, че няма пари да плати. Дни след като е получен доклад, че няма как да финансираме този проект, са намерени едни пари, с които е платен авансът за „Белене”, уточни Делян Добрев.

Според Бойко Борисов втората лъжа е цената и поясни, че НЕК не е демонстрирала как ще финансира своята част от проекта, който е на стойност 5 милиарда евро.

За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още 5 милиарда евро е частта на RWE, общо 10 милиарда евро е стойността още тогава, през 2008 година. Представяте ли си какъв лъжец", заяви Борисов.

От своя страна Делян Добрев изчисли, че проектът струва 10,59 млрд. евро.

Министър Добрев показа и писмо от RWE до НЕК от юли 2009 г., с което инвеститорът отбелязва, че българската страна трябва да докаже как ще осигури своята част от 5,4 милиарда евро. В противен случай RWE се оттегля.

Добрев отбеляза, че писмото пристига преди новото Народно събрание и кабинета на Борисов да са провели първите си заседания, така че нямало как финансовият министър да даде гаранции, че сумата ще бъде осигурена. Така двумесечното предизвестие за оттегляне на RWE изтекло.

 

Повече подробности ще намерите във видеото.