Трябва да отбележим един от двата отговора със знака „Х”

 

Как трябва да гласуваме, за да бъде валиден вотът ни на референдума?
 
Гласува се с бяла бюлетина, като се зачертава само единият от двата отговора – „да” или „не”, единствено и само със знака „Х”. Изпишете го със син химикал в квадратчето с избрания от вас отговор. 
 
Поставете бюлетината в плика, затворете го и го пуснете в урната. Не оставяйте други предмети в плика и не отбелязвайте други знаци и символи върху бюлетината - това я прави невалидна. 
 
Право на глас имат всички български граждани с избирателни права –навършилите пълнолетие, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. 
 
Ако отговаряме на тези условия, ще намерим името си в избирателните списъци на секцията. Трябва да гласуваме там, където е постоянният ни адрес към 9 ноември тази година, защото точно тогава е обнародван указът на президента за провеждане на референдум.  
 
Хора с увреждания могат да гласуват в избрана от тях секция, която им е най-удобна - те ще попълват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.
 
Студентите и учениците могат също да гласуват в секция по избор като представят заверена ученическа или студентска книжка.
 
Репортер: Яна Николова