По последните данни избирателната активност в града е 18%

По последните данни избирателната активност в Пловдив е 18%. Малко по-ниска е тя в Пловдивска област – 17,5%.

От сутринта до 18.30 часа има секции в града, в които не е гласувал нито един човек. Те се намират предимно в кварталите със смесено население. Истински рекордьори се оказаха лишените от свобода в пловдивския затвор – до обед всички, които имаха право на глас, упражниха своя вот и така избирателната активност в затвора е 100%.

Без купуване на гласове и раздаване на кебапчета протече изборният ден в ромския квартал „Столипиново”. Припомняме ви, че ромският квартал в Пловдив стана емблематичен с купуването на гласове по време на избори. Много от ромите дори се пошегуваха с екипа на Нова ТВ, че ако им дадат дори и кюфтета биха упражнили правото си на глас.

 

Сигнали за нарушения именно там обаче не липсваха. Първият сигнал дойде именно от ромския квартал в града”. Към 9 часа сутринта бял микробус обикалял и агитирал около училище „Кирил Нектариев”. Мъжът от буса с мегафон приканвал на турски език населението.

 

Оказа се, че мъжът продава въглища и се възползвал от събралите се отпред хора, за да ги агитира да му купят стоката в деня на референдума.

 

Ромите в квартала, които на избори са най-активни, сега масово отказват да гласуват на референдума.

 

„Идват и питат това за тока ли е? Ние сме на дърва и въглища. Това не ни интересува и няма да гласуваме”.

 

На 5 километра от тук е село Ягодово. За жителите му това е втори референдум за половин година. Преди 6 месеца отидоха до урните, за да решат дали селото им да стане кнартал на Пловдив. Тогава не събраха необходимия брой гласове и допитването бе обявено за недавилдно.

 

Репортер: Благой Бекриев