По време на реч в памет на жертвите от Холокоста Берлускони се опита да оправдае някои действия на Мусолини

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони предизвика скандал, изказвайки се положително за фашисткия лидер от военните години Бенито Мусолини. Берлускони се готви за участие в изборите като част от коалиция, включваща крайнодесни формации.

В реч на бившия премиер по време на церемония в памет на жертвите на Холокоста, Силвио Берлускони се опита да оправдае някои действия на Бенито Мусолини.

„Трудно е сега да се поставим на мястото на Мусолини. Най-голямата му грешка са расистките закони и избиването на евреите. В други области обаче той се справи доста добре”, заяви Берлускони.

Ръководството на Демократическата партия, която според проучванията ще бъде първа политическа сила след изборите, нарече изказванията на Берлускони "отвратителни".

Бенито Мусолини е противоречива фигура в италианската история. В чужбина той е познат като съюзник на Хитлер. В Италия обаче все още се помнят редица инфраструктурни проекти, реализирани от неговото управление. В много градове в страната има паметници на Дучето. Един от тях е на метри от сградата на Външно министерство в столицата Рим.