Правителството в Париж се е подготвило за тежки дебати по нов законопроект

Френският парламент започна дебатите по законопроекта за легализиране на еднополовите бракове. Въпросът предизвика масови демонстрации "за" и "против" през последните седмици.

Френското правителство се е подготвило за тежки дебати по законопроекта, който ще бъде гласуван в Националното събрание на 12 февруари. Опозиционните партии настояват въпросът за еднополовите бракове да бъде подложен на референдум и вече предложиха 5000 поправки.

По време на предизборната си кампания миналата година президентът Франсоа Оланд обеща да последва примера на няколко други европейски страни и да осигури на гей-двойките и децата им същите права, с които се ползват хетеросексуалните.

Допитванията показват, че макар мнозинството от французите да подкрепят еднополовите бракове, те са против това гей-двойки да осиновяват деца.

Около 340 000 души, по данни на полицията, протестираха на 13 януари в Париж срещу законопроекта. Контрадемонстрация в подкрепа на проекта събра близо 125 000 души миналия уикенд.

Очаква се законопроектът да бъде прокаран в парламента, където социалистите на президента Франсоа Оланд и съюзниците й имат явно мнозинство.