Австралия включи в черен списък военното крило на „Хизбулла” през 2003 г.

Австралийската полиция работи по атентата в Бургас, който отне живота на петима израелски туристи и един българин. Коментарът на властите в Австралия последва разкритията от българското разследване, че в бомбената експлозия е замесен австралийски гражданин, свързан с ливанската групировка „Хизбулла”.

От доклада, обсъден на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, стана ясно, че са проследени двама съучастници на атентатора, който загина в експлозията. Те са притежавали австралийски и канадски паспорт.

Австралийската федерална полиция работи с българските власти в преследването на отговорните за бомбения атентат. Австралийското правителство осъжда всякакви актове на политическо насилие и тероризъм и приема със задоволство информацията за напредъка на разследването”, заяви министърът на вътрешните работи Боб Кар, цитиран от Франс прес.

Официалният представител на правителството в Канбера отбеляза още, че Австралия е обявила военното крило на радикалната шиитска групировка за терористична организация още през 2003 г. Членството или подкрепата за нея представляват престъпление според законите на страната.