Синодалното заседание започна рано сутринта

Днес Светият Синод трябва да избере тримата митрополити, претенденти за поста патриарх на България. Синодалното заседание започна рано сутринта.

 

Заседанието на Светия Синод продължава и в момента. Все още не се знае кои са претендентите за патриаршеския пост. Също така стана ясно, че митрополитите, които искаха да направят отвод, няма да могат да го направят, защото Светият синод е решил с единодушие да не бъдат приемани отводи.

 

Това означава, че само двама митрополити няма да могат да участват в днешните избори, т.е. няма да могат да бъдат избирани. Това са пловдивският митрополит Николай, който няма навършените задължителни по устав 50 години и доростолският митрополит Амврозий, който пък е управлявал своята епархия по-малко от пет години.

 

За да бъде легитимен вотът и за да бъдат легитимно избрани тримата митрополити, днес трябва да съберат най-малко 10 гласа.

 

Още рано сутринта почти всички членове на синода пристигнаха от епархиите си за заседанието. Вотът на митрополитите ще бъде таен. Тези, които ще се явяват на изборите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са управлявали епархия поне 5 години.

 

От дни е ясно, че част от представителите на синода са приготвили своите отводи. Един от тях е американският митрополит Йосиф.

 

„Обещал съм ви от по-напред, трябва да го направя. Знаете, народът е казал "кантар лъже, владика не лъже”, коментира Йосиф.

 

Въпреки личното желание на даден митрополит да се откаже от борбата за патриаршеския пост, неговите събратя може да не приемат отвода му.

 

„Българският синод е неузнаваем – той бавно мисли, но мъдро решава”, каза Йосиф.

 

Един от претендентите за кандидат-патриарх е ловчанският митрополит Гавриил. Той е единственият член на Синода, който отговаря на критериите за патриарх по устав и за когото няма данни да е съдействал на Държавна сигурност. Това според запознати увеличава шансовете му да бъде сред претендентите за следващия патриарх.