Призиви за оставка на целия кабинет последваха правителствените рокади

Оставката на Симеон Дянков естествено провокира коментарите на политическите сили. Според опозицията страната ни вече се намира в сериозна политическа криза, а оставката на финансовия министър е просто едно "паническо жертвоприношение". Повечето политически сили продължават да настояват за оставка на целия кабинет. Днес от всички цветове видяха закъсняла реакция в оставката на финансовия министър. Според опозицията Дянков е трябвало да бъде отстранен много по-рано.

Разместването на столовете на Дондуков няма да промени нищо”, коментира Михаил Миков от Коалиция за България. Очевидно става въпрос за панически действия. Очевидно правителството и премиера не могат да овладеят финансовата и икономическата ситуация.

„Не ни ползвайте на върха на политическа криза да коментираме панически жертвоприношения на премиера”, каза лидерът на ДСБ Иван Костов. „Уволнението на финансовия министър е изключителен опит за жертвоприношение, което както винаги се случва с някой, който няма отношение към проблема.”

Всички министри са просто изпълнители на волята на Борисов. Независимо дали е Дянков, Цветанов или някой друг”, заяви лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев.

Гравитиращият около властта Яне Янев пък видя няколко възможни версии за оставката на Симеон Дянков: установена корупционна схема, с участието на Дянков или Борисов да е разбрал, че Дянков повече вреди, отколкото е полезен.

Макар че неведнъж са искали отстраняването на Симеон Дянков, от опозицията сега смятат, че това няма да промени нищо. Общата позиция - оставка на целия кабинет.

"Бойко, иди си с мир! Единствено възможният изход от ситуацията е съставяне на ново правителство”, смята новият председател на ДПС Лютви Местан. „Естественият ход на това правителство е да подаде оставка като несправящо се”, добави лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Според Станишев „никакви маневри няма да решат същинския проблем за характера на властта, за това, че тя не обслужва интересите на хората, а обслужва интересите на монополите и икономическите интереси около ГЕРБ.”

 

Според ГЕРБ оставката на финансовия министър не означава падане на правителството. „Очевидно след като има предложение за нов финансов министър, според премиера не пада, а и не само според премиера” коментира депутатът Димитър Главчев.

Депутатите от ГЕРБ заявиха, че изцяло подкрепят рокадите в кабинета, въпреки че признаха, че нямат представа защо се случват те, или по-точно – защо Симеон Дянков е подал оставка.

„Вижте, в крайна сметка държавата се управлява като една голяма фирма и когато някой реши да си тръгне, няма как да го спрем. Естествено, че Дянков трябва да отговори на този въпрос”, добави Александър Ненков.