Въпреки обещанията на здравното министерство, уредът за томотерапия вероятно няма да бъде закупен

В края на миналата година Нова телевизия разказа за строежа на нов лъчетерапевтичен комплекс в столичната онкология. Плановете включваха закупуване на линеен ускорител от нов тип, какъвто все още няма у нас. Така вместо в чужбина, за редица процедури болните щяха да могат да се лекуват и у нас. Оказва се обаче, че въпреки обещанията на здравното министерство, уредът за томотерапия вероятно няма да бъде закупен.


„Този строеж може да с каже, че е национален обект. Болници от нашия ранг в Европа имат по 6 ускорителя, ние имаме един работещ ускорител”, обяснява доц. Веселина Първанова от Специализираната болница по онкология в София.


По програма на министерство на регионалното развитие екипът на болницата получава 30 милиона лева за построяването на комплекса. След успешна тръжна процедура обаче са спестени едва 6 милиона. С тях лекарите решават да закупят уредба за томотерапия.


„Важно е да имаме този уред, за да не насочваме болните в чужбина. Това са онкологично болни и никой не е виновен за съдбата, която има и обречеността на заболяването”, допълва доц. Първанова.


Преди дни обаче в болницата получават писмо от министерството на здравеопазването, в което вместо очакваната уредба за томотерапия, на болницата се предлага „приставка”.


От онкологията са решени не се отказват. Не на последно място, защото новият уред ще се използва предимно при лечението на млади хора.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова