От „Пирогов” обясниха, че остане ли новата методика, болницата ще фалира до три месеца

Расте напрежението между болницата за спешна помощ „Пирогов” и Здравната каса.  На среща в лечебното заведение управителят на касата, министърът в оставка Десислава Атанасова и представители на „Пирогов” трябваше да обсъдят наложените на болницата лимити за медицинска дейност. Въпреки, че срещата продължи повече от 2 часа, не се стигна до консенсус.


Припомняме, че в началото на годината Здравната каса въведe лимити на болниците за броя пациенти, които могат да лекуват. Някои лечебни заведения обаче само през първия месец изчерпаха прогнозните си бройки за цялата година. От „Пирогов” обясниха в ефира на Нова телевизия, че остане ли новата методика, болницата ще фалира до три месеца и поканиха Здравната каса на среща. Въпреки това до консенсус днес не се стигна.


„Срещата днес беше неконструктивна и не бяха постигнати по никакъв начин точни и ясни гаранции на отпадане на рестриктивната методика на НЗОК”, обясни доц. Стоян Миланов – изпълнителен директор на „Пирогов”.


От Пирогов настояват за премахване на лимитите, защото иначе болницата няма да може да продължи да работи нормално.


„Лимити няма и това им се обясни, в тази методика се съдържат прогнозни обеми, защото при един заложен финансов ресурс няма как всички да работят без някакви определени стойности или прогноза”, поясни от своя страна министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова.


От Здравната каса увериха, че дейността на болницата за януари и вероятно февруари ще бъде платена в пълен обем. В четвъртък предстои също бюджетът на големите софийски болници, включително „Пирогов” да бъде преразгледан.


„Аз като шеф на НЗОК приемам, че  имам пропуски, въпреки че обемите така както се разпределят, се извършват в регионалните здравни каси, ние в централата не разпределяме клинични пътеки”, защити се д-р Пламен Цеков – управител на Здравната каса.
От Пирогов не планират стачка, но са решени да отстояват исканията си докрай. Едно от тях включва оставката на Надзорния съвет и управителя на Касата – д-р Пламен Цеков.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова