Имал е право да стреля, не да убива, смята адвокат Марин Марковски

Миналата седмица охранител уби момче при опит за кражба на желязо от вагони в София. Ромите излязоха на бунт. Докъде стигат правомощията на охранителите и каква трябва да бъде справедливата присъда – на тези въпроси се опитаха да отговорят в студиото на „Здравей,България” общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, адвокат Марин Марковски и Петко Ангелов, председател на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана.

Всеки може да ползва оръжие, когато е нападнат и има опасност за живота му, коментира Марковски. По думите му в конкретния случай това се отнася и за охранителите, защото законът говори за охрана на права, каквото е и правото на собственост. „Законът позволява обаче това да бъде в рамките на необходимите предели, т.е., ако идват да крадат – не бива да бъдат убивани”.

Хората от кв. „Христо Ботев” обаче искат тежко наказание за охранителя, натиснал спусъка. Близките на убития Ивелин настояват за доживотна присъда за убиеца. Те твърдят, че това не е първият подобен случай с именно с този пазач и настояват да се разследва предишният случай с простреляно дете, делото по който било прекратено.

Според ромите двамата тийнейджъри не са извършвали кражба в района на железопътното депо, а „копаели желязо”. В същото време охранителят взимал пари от тях за старото желязо, което добивали там в района. Представителите на малцинството заплашват, че ще продължат с протеста си с искане за справедливо наказание на служителя на охранителната фирма.

„Ситуацията е абсолютно ненормална. Няма как да приема някакви хора да протестират за правото си да крадат”, коментира Ангел Джамбазки, който разкри по-различна картина на ситуацията около бившето депо. Оказва се, че в този обект е имало много случаи на нападения срещу охранители и полицейски служители.

Подобни обекти са изключително трудни за охрана. Пазачите на този многократно са викали на помощ полицаите, които също не са могли да се справят, добави Петко Ангелов от асоциацията на охранителните фирми.

Разкриваемостта на кражбите, които са най-многобройни като статистика, е много ниска – говорим за под 50%”, отбеляза адвокат Марковски. „Правят се престъпления, които не се установяват и след това престъпниците не се осъждат”.

Целия разговор гледайте във видеото.