Да си ходи целият Общински съвет искат хората на улицата и подновяват протестите още днес

Варненци изказаха отношението си към местната власт и постъпката на самозапалилия се Пламен Горанов, с който се простиха в сряда, като издигнаха грамада от камъни пред Общината в морската столица. А сега накъде? Това е големият въпрос след оставката на кмета Кирил Йорданов, която беше едно от основните искания на протестиращите.

Задават се нови кметски избори. Междувременно ще бъде избран временно изпълняващ длъжността градоначалник. На този фон хората са категорични, че промените трябва да продължат.

„Не вярвам на този Общински съвет. И в момента в него има съветници, които се възползват за лично облагодетелстване”, каза Кръстьо Кръстев, едно от лицата на протестите във Варна. Той даде за пример д-р Петър Липчев, който в момента строи кооперация върху имот, който не е върнат на истинските собственици с мотива, че такъв не съществува.

Кръстев е категоричен, че и Общинският съвет трябва да подаде оставка. „Същото се отнася и за „бившата дясна ръка на кмета” г-н Коста Базитов, който в момента областен управител”.

Недоволството на варненци не стихва. След няколко дни на затишие в паметта на Пламен, който беше погребан в сряда, протестите продължават още днес с пълна сила.

„Оставката на кмета не е лекарство, не е панацеята, която ще излекува този град”, каза пред камерата на Нова ТВ Христо Димитров, друг представител на протестиращите.

„Ако Общинският съвет подаде оставка, а не бъдат направени необходимите промени в изборния закон, какво следва от това? Моето мнение е, че трябва да се насочим в една друга посока – конкретно решаване на проблемите на хората.”

Протестиращите настояват още за създаване на двукамерен Общински съвет с широко гражданско участие.

Целия разговор за бъдещето на варненските протести гледайте във видеото.