Ще избистрят ли исканията си – отговор от двама журналисти и един психолог

Оставка на правителството, на ръководството на енергийния регулатор, на кмета на Варна, а напрежението не спада. Оставките изглежда не помагат за намаляването му. Какво ще спре гражданското недоволство и кой ще завърти кормилото на държавното управление? На този въпрос се опитаха да отговорят в студиото на „Здравей, България” двама журналисти

„Не може цялата държава да подаде оставка. Тогава няма кой да управлява. Стана ясно, че хората знаят срещу какво протестират, но не знаят какво искат да дойде”, коментира главният редактор на в-к „Труд” Светлана Джамджиева. Падането на Общинския съвет във Варна не е решение, защото ако даден общински съветник подаде оставка на негово място идва следващият в листите, смята тя.

„Варненци може би ще получат оставката и на областния управител, след оставката на кмета нещо ще се случи и в Общинския съвет, но какво от това”, попита риторично Джамджиева, според която хората няма да останат на улицата, защото не знаят какво ще стане, когато получат всичките тези оставки.

Кирил Йорданов не е единственият проблем във Варна, отбеляза политическият психолог Антоанета Христова. По думите й всеки варненец знае, че в града има групировка, която е известна със своята власт и сила. „Хората не виждат перспектива, ако нещата не се бръкнат много по-дълбоко. Въпросът е, че не знаят как да стане това", допълни Христова.

„Струва ми се, че напоследък се появява една опасна нотка – на празнотата в тези протести, в неяснотата… Опитват се лекичко да ги неглижират. Според мен тези протести донесоха огромна енергия на обществото, вкараха вяра в тази енергия на гражданството – това е изключително ценно”, коментира главният редактор на „Репортер” Петьо Блъсков. „Дали техните искания ще се случат на 100% това е вторият въпрос”, коментира той.

Дълго време държавата е в оставка – това е причината, поради която хората протестират, смята журналистът. „Държавата се беше махнала оттам, където е и беше отишла там, където не трябва да бъде – политиката започна да се бърка прекалено в икономиката, вместо да се занимава с длъжностите на една държава”, смята Блъсков.

Според политическия психолог Антоанета Христова протестиращите постепенно се учат да искат и то все по-конкретни неща. „Това е процес. Имаше много голям риск, и това се случи, да поискат всичко и да не получат нищо в резултат. Но постепенно исканията започнаха да се конкретизират и човек, ако има желание, може да чуе рационалното зърно и в процес на комуникация да достигне до взимане на решение и вкарване на тези искания в парламента”, обобщи Антоанета Христова.

Цялата дискусия можете да проследите във видеото.