Ще бъде почетена и паметта на жертвите на Холокоста от Северна Гърция и Югославия

Еврейската общност в София отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи и ще почете паметта на жертвите на Холокоста, съобщиха от Организацията на евреите в България "Шалом".

Днес е ден в памет на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На този ден през 1943 година пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на
стотици евреи от Пловдив.

На 17 март същата година заместник-председателят на 25-то Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени.

От 15:00 часа днес ще се състои откриването на мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, включително 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, депортирани в лагерите на смъртта, предаде БГНЕС. Паметната плоча се намира в градинката до служебния вход на Народното събрание.

В 17:00 часа ще започне церемония в Централната софийска синагога с участието на български и израелски официални лица, представители на дипломатическите мисии в България и представители на световни еврейски организации за отбелязване на годишнината от спасяването на българските евреи и възпоменание за жертвите на Холокоста.

В 19:00 часа в зала "България" ще се проведе Десето юбилейно издание на наградата "Шофар" под патронажа на президента на Росен Плевнелиев. На официалната церемония ще бъдат връчени награди на кметове на български градове, чиято общественост и отделни граждани имат принос в спасяването на българските евреи през Втората световна война. Втората част на събитието е концерт на Софийската филхармония и известни солисти от България и Израел.

Марина Цекова от Новите на Нова ТВ е автор на един от най-хубавите документални филми по темата – „Спасените”, който беше включен и в програмата на „София филм фест”.

Повече за филма и личните истории на българските евреи гледайте във видеото.