Провеждането на прозрачни избори е най-важната задача на служебния кабинет

„Ако за първите 10 дни новите министър-председател и финансов министър нямат смелостта да покажат каква е реалната финансова ситуация, гарантирани ли са пенсиите, медицинските пътеки и плащанията, какво е изпълнението на бюджета за 2013 г. до този момент, значи нищо не се е променило и ще има агония още два месеца”, категорично заяви евродепутатът от „Коалиция за България” Илияна Йотова за „Здравей, България”.


Тя допълни, че за левицата не са важни конкретните хора, които ще влязат в състава на служебното правителство, а това, което ще направят през следващите два месеца. 


Във връзка с оплакването на Росен Плевнелиев, че всички кандидати, които той е искал да посочи, са били отстрелвани, депутатът от ДПС Алиосман Имамов коментира, че това се дължи на високите изисквания на обществото към кандидатите, които ще бъдат на тези постове, изключително напрегнатата обстановка в страната, както и на факта, че всеки един от кандидатите е бил свързан малко или много с някоя от политическите партии, които досега са управлявали.


Според Иван Иванов - депутат от ПГ  на “Синята коалиция”, българските избиратели, търсили в продължение на десетилетие своя спасител, са претърпели дълбоко разочарование.


„Те разбраха, че по-голямата част от тези хора се оказаха спасители, които по никакъв начин не отстояват техния интерес. По този повод хората са крайно критични и биха желали да видят компетентни, почтени и принципни хора, които да поемат служебното правителство”, коментира Иван Иванов.


Според зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев хората протестират срещу целия политически микс през последните 23 години, в които не се знае кой какъв е.

 

"Всички искат от този микс да се извади утайката и да тръгне обществото по правилния път”, допълни Главчев.


Той беше категоричен, че най-важното в момента е да се запази стабилността във всичките й аспекти:


„Доста изстрадахме финансовата стабилност четири години в период на криза, не си заслужава сега заради шепа подстрекавани, които са на улицата, да се наруши тази стабилност”.

 

Във връзка с предложението на Кристалина Георгиева за вземане на заем, както и позицията на икономиста Парамов, че България не може да се справи без вземането на кредити, Главчев бе категоричен, че е необходима финансова стабилност, на базата, на която да се повишават доходите.

 

Според  депутата от ДПС Алиосман Имамов заем за стимулиране на икономическия растеж може да се вземе, но това не е работа на административното правителство.

 

Представителите на политическите партии в студиото на „Здравей, България” бяха единни, че да се проведат честни и прозрачни избори е най-важната задача на служебния кабинет.

 

„За да бъдат доволни хората от улицата, служебният кабинет, освен провеждането на честни избори и организацията по тях, трябва да запази финансовата стабилност на държавата, защото иначе ще настъпи хаос. Затова аз категорично възразявам срещу идеята на Кристалина Георгиева да бъде теглен заем от 1 милиард”, на мнение е депутатът Иван Иванов.

 

Във връзка с подготвянето на следващите парламентарни избори, Илияна Йотова отбеляза, че „това, че точно г-н Цветан Цветанов няма да участва като вътрешен министър и това, че няма да бъде пряк участник в подготовката на тези избори, вече до голяма степен е гаранция за тяхното нормално провеждане”.

 

Според евродепутата служебният кабинет има още две много важни задачи:

 

Трябва бързо да се намери начин за сметките на хората. Искаме трайни решения в този аспект. Надяваме се, че ДКЕВР ще бъде сформиран по нормален начин. На следващо място – всякакви разпоредителни сделки с държавно имущество да спрат, както и приватизационните схеми”.

 

Според независимия депутат с принадлежност към РЗС Емил Василев опасността пред служебния премиер и служебното правителство е да започнат да вършат неща, които не трябва и даде пример с тегленето на заеми. 

 

„В РЗС смятаме, че е много важно този кабинет да е политически неутрален и буквално нищо да не върши, освен текущата работа за една държава”, допълни Василев.

 

Според Иван Иванов от “Синята коалиция” служебното правителство трябва да отговори на социалните искания на обществото.

 

„Много е важно служебното правителство да се разграничи от влиянието на монополите и олигарсите. Дори този жест към обществото ще бъде оценен и хората ще върнат част от доверието си в политиците. Това е абсолютно необходимо и си има механизми да бъде постигнато, ако има политическата воля”, допълни още Иванов. 

 

„Основната задача на това правителство е да изведе България от тази извънредна ситуация без проблеми и сътресения. Една от основните цели в това отношение е да запази финансова стабилност и да осигури онези приходи, които са предвидени в бюджета”, заяви Алиосман Имамов.

 

От своя страна Димитър Главчев подчерта, че служебното правителство трябва да запази темпото на предишния кабинет и допълни, че ако са правилно подбрани хората, ще се върне доверието на народа.

 

Спора в студиото между представителите на политическите партии гледайте във видеото.