За това спомогнали топлото време и допълнителната проверка на нулевите прогнозни дялове

Февруарските сметки за отопление в София се оказаха средно с 19% по-ниски от тези за януари, главно заради по-високите температури през миналия месец, съобщиха от Изчислителния център на „Топлофикация София”.


Според дружеството сметките на близо 3 хиляди домакинства ще бъдат наполовина, а по-малко от 2% са тези, които ще платят повече, отколкото през януари. 80% от клиентите на „Топлофикация София” ще платят до 150 лв. сметка. 


Една от причините за това е, че зимата си отива. Средната температура през февруари в столицата се доближава до 3 градуса над нулата спрямо плюс 1 градус през януари. 


От дружеството отбелязват още една причина за понижените разходи за отопление – реалните отчети на клиентите със заявени нулеви прогнозни дялове при извънредните отчитания през миналия месец.


Данните от междинните отчети на такива имоти бяха подадени в „Топлофикация” от топлинните счетоводители след допълнителна проверка на нулевите прогнозни дялове, за която настоя Столична община. Според експертите на столичното дружество в тази посока са помогнали и отчетите за реално консумираните количества топла вода от клиентите.


От ЧЕЗ удължават периода за редовно безлихвено плащане от 10 на 20 дни  


Междувременно, електрическата компания ЧЕЗ удължи периода за редовно безлихвено плащане на сметките за ток от 10 на 20 дни. Това е една от мерките, с които компанията цели да стимулира редовните си клиенти. От ЧЕЗ предлагат на битовите абонати и възможност за разсрочване на задълженията за шест месеца и 10% първоначална вноска при суми над 100 лева. За всички сметки до 100 лева се предлага разсрочване на две равни вноски от по 50%. За периодите на договореното разсрочване електроподаването няма да се спира.


Всяка от енергоразпределителните дружества предвижда такива програми за стимулиране на редовните платци


Повече подробности ще намерите във видеото.