В България кампанията се провежда за шеста поредна година

Точно в 20:30 тази вечер около 100 населени места у нас ще загасят осветлението за един час. Кампанията „Часът на Земята” се провежда в България за 6-та поредна година от световния фонд за дивата природа. Целта е да се насърчат реалните действия за опазване на планетата. Тази година в международната кампания се включват над 250 страни и повече от 7000 населени места от целия свят. 

 

Ако оставяме зарядното за телефона си включено в контакта, за една година ще произведем до 70 килограма въглероден диоксид.


Така 40% от тока в едно домакинство се ползва от уреди, които не работят, но стоят включени. За да намалим сметката си за ток и същевременно да подадем ръка на зелената идея, специалистите препоръчват уреди с по-висок клас „Икономичност”. При климатиците трябва да следим програмираната стайна температура да е с минимална разлика спрямо външната. А за осветление най-подходящи са светодиодните лампи.


Миналата година Часът на Земята спести у нас почти 400 мегавата електричество. По данни на „ЧЕЗ” само в София бяха спестени около 50 мегавата. А всички абонати на дружеството са спестили 138 мегавата. Толкова е спестеният ток и от клиентите на EVN. А при потребителите на „Енерго-Про” отчетената консумация по време на „Часът на Земята” е била с около 100 мегавата по-малко.


В този момент пред Народния тратър в столицата започва концерт, който ще бъде последван от ефектно светлинно шоу.