Според Петър Баран основният проблем е, че голям процент от хората в страната се отопляват на ток

„Ситуацията в България сега е много трудна от политическа и икономическа гледна точка. Ние разбираме, че хората нямат пари, за да си плащат сметките за ток. Но сме категорични, че грешката не е само при нас. Трябва да се погледне по цялата верига на енергийния сектор”. Това заяви в предаването „Дик OFF” Петър Баран – главен оперативен директор на „ЧЕЗ Електро България”.

 

Според Баран основният проблем е, че голям процент от хората в страната се отопляват на ток. Той отбеляза също, че цената на тока от миналата година е скочила с около 14% заради зелената енергия. 


„От тази ситуация всеки един трябва да си извлече поуки. Ние си направихме нашите – трябва да бъдем по-активни с нашите клиенти, нещо повече – че трябва да ги слушаме по-внимателно. Съвсем наскоро създадохме позицията „Енергиен омбудсман” в нашата компания – това е Радослав Димитров, към когото клиентите ни ще могат да се обръщат”, заяви от своя страна Кремена Стоянова – изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България”. 


По думите на Стоянова около 13 млн. лв. са загубите на ЧЕЗ от края на юли до 31 декември 2012 г. Трябва да се намери компенсаторен механизъм. Ние разчитаме, че държавата, решавайки да поощрява един бизнес, какъвто е залената енергия, трябва да намери  съответния компенсационен механизъм, по който по никакъв начин тази тежест да не се прехвърли на някой друг”, категорична бе Стоянова. 


Тя очерта, че ако ситуацията продължи в същия дух, некомпенсирания разход на компанията може да достигне до 40 млн. лв. 


Целия разговор гледайте във видеото.