На този етап това ще може да стане единствено при сградите с хоризонтална сградна инсталация

Сметките на столичани за парно и топла вода ще бъдат разделени”, каза Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ в Столичния общински съвет и председател на работната група за „Топлофикация - София”.

 

„Предвиждаме „Топлофикация” да изготви програма за монтаж на уреди, осигуряващи разделяне на измерването на отоплението на имота и битово горещата вода”, добави той.

 

По думите на Зарков, цитиран от „Фокус”, на този етап единствено при сградите с хоризонтална сградна инсталация е възможно да се търси решение за индивидуални договори. „При тях абонатът би следвало да заплаща по договор за енергията за отопление на имота, измерена по топломера на имота и дела за сградна инсталация. По още един договор абонатът ще заплаща енергията за топла вода – по разликата в енергията, измерена в търговския топломер и топломера, монтиран на подгревателя за отопление, тъй като инсталацията за гореща вода е вертикална”, посочи Зарков. 

 

При сградите с вертикална сградна инсталация експертите не дават техническо решение за индивидуално измерване на топлинната енергия.

 

Тази седмица кметът на Столична община Йорданка Фандъкова проведе среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет Асен Василев, на която бяха предложени конкретни мерки за нормативни промени, за да се гарантира реален отчет на ежемесечното потребление и по-справедливо и точно разпределение на топлинната енергия. 

 

В предложението внесено от кмета на София има четири конкретни мерки. Една от тях е измерване на количеството енергия, изразходено за подгряване на топлата вода. По този начин ще могат да се разделят сметките за отопление от сметките да топла вода и те да бъдат по-прецизно мерени. 

 

Другите мерки са промяна в изчислението и определянето на дела за сградна инсталация, премахване на прогнозния дял за отопление, както и възможност за индивидуални договори при сгради с хоризонтална инсталация.