„Арктик Сънрайз” е построен през 1974 година в Норвегия

Един от емблематичните кораби на „Грийнпийс” е в морската столица Варна. Ледоразбивачът „Арктик Сънрайз” е под флага на природозащитниците и документира техните глобални кампании. Днес и утре жителите и гостите на Варна могат да го разгледат. 

 

Силният вятър на морската гара във Варна тази сутрин е нищо в сравнение с бурите, през които е плавал този кораб.


„Арктик Сънрайз” е построен през 1974 година в Норвегия. Погледнат тук, от палубата, изглежда стар, но според неговия капитан той е направен по времето, когато са построени най-здравите и най-стабилните кораби.


С „Грийпийс” 50-метровият плавателен съд е обиколил почти цялата планета в акции за глобалните промени в климата, срещу лова на китове, гонил е пиратски риболовни кораби. Арктик Сънрайз обаче е изцяло в свои води сред арктическия лед.


Корабът на „Грийнпийс” ще премине през общо 9 европейски държави. Последната спирка е Белгия в подкрепа на усилията на европейските институции да ограничат промишления риболов, да помогнат на морската фауна да се възстанови и да дадат зелена светлина на дребните рибари.


По данни на Европейската комисия 80 на сто от рибата в Средиземно море например е жертва на прекомерен улов. Друга черна практика е изхвърлянето на 1/4 от уловената от корабите риба обратно в морето мъртва.


Въпреки че държави като Франция и Испания са остри опоненти на предложенията за по-ограничен промишлен улов, подготвената от еврокомисията нова Обща политика за рибарството е на финалната права. Няколко държави, в това число и България, вече са дали своето положително становище по историческия документ. А с усилията на „Грийнпийс” и турнето на кораба „Арктик Сънрайз” надеждите са това да направят и останалите. 


Повече по темата гледайте във видеото.