Зелената енергия трупала загуби на дружествата, които държавата не покривала

Представители на трите електроразпределителни дружества се оплакаха в студиото на „Здравей, България” от „зелените” си загуби, останали непокрити от държавата. Те обявиха, че не говорят точно за повишаване на цените, а за оптимизиране на разходите по веригата и се обединиха зад позитивните очаквания към либерализацията на пазара в своя сектор.

 

След като EVN обяви 100 млн. лева загуби от изкупуването на зелена енергия, които държавата не е възстановила и заплаши с арбитражен съд, стана ясно, че в ЕНЕРГО-ПРО загубите от същото перо са в размер на 22 млн. лв, а в ЧЕЗ – 38 млн. лева и нарастват.  

 

От EVN – България вече поискаха по-високи цени на тока, всъщност уточниха – алармират, че ако не се преструктурира ценообразуването по веригата, има опасност да натрупат още 40 млн. загуби през следващия тримесечен период.

 

В „Здравей България” обаче стана ясно, че останалите две дружества няма да искат промяна в цените. В ЧЕЗ твърдят, че са намерили механизъм за справяне с проблема, а от ЕНЕРГО-ПРО се надяват, че до старта на новия регулаторен период от 1 юли всички разходи по веригата ще бъдат извадени на светло.

 

Трите дружества подготвят промени в общите условия за потребителите. Една от реформите предвижда, докато тече проверка по съмнителна сметка, електрозахранването на абоната да не се преустановява, обясни Зорница Генова, мениджър „Регулации” в ЧЕЗ – България. Новите общи условия ще важат и за излизането на клиентите на свободния пазар, във връзка с либерализацията на енергийния отрасъл, добави Пламен Стефанов, председател на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО. На свой ред Калина Трифонова, член на УС на EVN–България, посочи, че общите условия по договорите ще бъдат уеднаквени за всички потребители, защото засягат една и съща услуга.

 

Засега без универсална подкрепа остава идеята на ЧЕЗ за енергиен омбдусман, какъвто функционира в други страни от ЕС.

 

Целия разговор с представителите на електроразпределителните дружества гледайте във видеото.