И още от резултатите на доклада...

Хелзинкският комитет отбеляза своеобразен юбилей - 20 години от публикуването на първия си годишен доклад. Две десетилетия по-късно обаче от организацията обясняват, че ситуацията с правата на човека у нас е все така тревожна. Най-фрапиращи са случаите на небрежност, довела до детска смърт. 


Започваме с историята на Борис Стаменов. Роден със синдрома на Даун, родителите му решават да го оставят в дом. Там детето умира от дизентерия и системно недохранване. На 14 години, Борис тежи едва 8 килограма.


Прокуратурата у нас прекратява делото, а виновни няма. Причината – децата със синдром на Даун по правило умират в по-ранна възраст. Годишният доклад на Хелзинкския комитет обаче сочи, че този случай, в който виновен не е намерен, не е прецедент.  


От 2010 година насам от общо 229 досъдебни производства – по нито едно не е повдигнато обвинение. 149 дела са прекратени или спрени. Жертви са станали над 370 деца и младежи.


И още от резултати на доклада, обобщени от директора на БХК Красимир Кънев:


„Най-проблемните области са атаките срещу независимостта на съдебната власт, с правото да се изповядва религия, особено на българските мюсюлмани и на трето място правото на свобода на изразяване, на медиите.”


Сред присъстващите на представянето на доклада бяха и подсъдимите за проповядване на антидемократична идеология.


„Това е една обективна, независима оценка, която се дава от една независима институция именно във връзка с правата на човека”, коментира Неджми Дъбов – районен мюфтия на област Смолян.


Подробности ще намерите във видеото.