Прокуратурата трябва да се самосезира за частното ГДБОП, смята бившият шеф по досиетата

През целия преход в България службите не можаха да се очистят изцяло от това, че продължават практиката на Държавна сигурност. По нашите географски ширини всички политически сили, когато са на власт, се изкушават от подслушването. Това смята бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. 

 

Повод за коментара му е изнесената от организацията Българска легия „Антимафия” информация, че частна структура, подобна на ГДБОП, е разработвала журналисти и политици под покровителството на властта. 

 

„Смятам, че прокуратурата трябва да се самосезира”, заяви Андреев за скандала. „Ако е истина, трябва да се каже кои са хората, които са го организирали. Ако пък не е истина, трябва да се види защо се създава впечатление, че службите са неконтролируеми”, коментира бившият шеф на Комисията по досиетата. 

 

Пламен Николов, бивш парламентарен секретар на Жан Виденов, от своя страна заяви, че няма никакво съмнение, че в България се осъществява нерегламентирано следене, подслушване и изготвяне на психологически профили. 

 

„Сигурен съм, че тази информация се натрупва, съхранява и използва през годините. Как и къде се съхранява - не е възможно да бъде казано”, заяви Николов. Той самият разказа, че бил заплашван през '98-'99 година от Никола Койчев във връзка с тогавашната фирма „Софтакси”. 

 

„Заплахите бяха свързани с това, че моят приятел Илия Божинов беше председател на Съвета на директорите, а от БСП искаха да го отстранят. За целта от „Позитано” ползваха Алексей Петров. По поръчка на Георги Първанов, Илия Божинов е заплашван от Алексей Петров”, заяви Николов. 

 

„Точните думи на Никола Койчев тогава бяха следните: "Имай предвид, че сме в опозиция и трябва да изградим нашето партийно ДОТИ. Тази таксиметрова фирма ще бъде гръбнака на нашето партийно ДОТИ, системата с която физически ще проследяваме хората, които искаме да проследяване”, заяви Николов. 

 

Целият разговор гледайте във видеото