Акцията е заради сигнали за извършване на фиктивни прегледи на професионалните шофьори

Спешни проверки на центровете, провеждащи психотестове на професионалните шофьори, започват инспекторите от Държавната автомобилна администрация. Акцията е заради сигнали за извършване на фиктивни прегледи.

 

Санкциите при фалшиви разрешителни започват от 3 000 лева, а при по-сериозни нарушения може да се стигне и до затваряне на психолабораториите.

 

Документи за професионална годност на водачите сега издават около 200 центъра в страната. Годишно през тях минават около 30 000 водачи на тежкотоварни автомобили, автобуси, таксита, както и ватманите. Тестове се държат и при отнети точки или смяна на работодателя.

 

До 2010 година тестовете са се провеждали само в 28 лаборатории, което бавело разрешителните с месеци. Затова законът позволи документите да се издават от всеки медицински център, снабден с необходимата техника. Това обаче доведе буквално до роене на психолаборатории.

 

„Няма ограничение за броя, но когато стават толкова много, се появяват съмнения за фиктивни изследвания”, обясни Валентин Божков, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.


 
През последните седмици в ДАИ дори постъпват и конкретни сигнали за фиктивни психотестове. След проверка вече има и затворени лаборатории.


 
„Има фиктивно издаване на документи, без дори да са присъствали лицата. За наша изненада, при проверка видяхме, че центърът е затворен, а в същото време по електронен път получаваме протоколи от същия център”, заяви Валентин Божков.

 

Повече по темата гледайте във видеото.